Не по Дидро, а по рецепта на мама.
След прекрасното степче днес, изпитах глад за сладичко. За кратко се зачудих какво да е и реших да е домашно приготвен сладкиш. В паметтта ми изникна спомен за зимните вечери в къщи когато бях малка и майка ми приготвяше за закуска сладкиш наречен с името Жадната монахиня. Лесен е за правене, а е много вкусен и ефектен.
Продукти за блата:
4 яйца + 2 жълтъка
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. брашно
1 ч.ч. орехи
ванилия
бакпулвер
Разбиваме с миксер всичките тези продукти и изпичаме блат в предварително загрята фурна на 180° за около 25-30 минути. Още топъл блатът може да се нареже на ромбове и с една клечка за зъби се дупче. Когато поизстине блатът се залива със захарен сироп.
Продукти за сироп:
½ пакетче масло
3 с.л. какао
1 ч.ч. вода
1 ч.ч. захар
Всичко това се сварява и на струйка внимателно сипваме върху блата.
2 белтъка, които останаха от яйцата и 5 с.л. захар разбиваме на сняг. Отделно карамелизираме ½ ч.ч. захар и изсипваме карамелът върху белтъците и разбъркваме. Така получената смес внимателно изсипваме върху сладкиша.
След 4-5 часа можем да дегустираме с приятели, кафе, вино…..
Наречен е жадната монахиня защото захарният сироп, който в началото ще ви се види доста след определено време го няма. Всичко ще бъде попито от блата. И един съвет ако не сте сигурни в яйцата не рискувайте с белтъците…
Благодаря за рецептата 🙂 И мен понякога ме прихваща желанието да си направя сладкиш и този ще е следващият. От името можеш да си помислиш, че има и алкохол в рецептата. Май това зависи от подсъзнанието на отделния човек 🙂
Макс, по желание можеш да прибавиш 2-3 с.л. коняк или ром в захарния сироп. И тогава ще бъде удовлетворено и подсъзнанието ти! 😀