Жадната монахиня

28 ное.

Не по Дидро, а по рецепта на мама.

След прекрасното степче днес, изпитах глад за сладичко. За кратко се зачудих какво да е и реших да е домашно приготвен сладкиш. В паметтта ми изникна спомен за зимните вечери в къщи когато бях малка и майка ми приготвяше за закуска сладкиш наречен с името Жадната монахиня. Лесен е за правене, а е много вкусен и ефектен.

Продукти за блата:

4 яйца + 2 жълтъка

1 ч.ч. захар

1 ч.ч. брашно

1 ч.ч. орехи

ванилия

бакпулвер

Разбиваме с миксер всичките тези продукти и изпичаме блат в предварително загрята фурна на 180° за около 25-30 минути. Още топъл блатът може да се нареже на ромбове и с една клечка за зъби се дупче. Когато поизстине блатът се залива със захарен сироп.

Продукти за сироп:

½ пакетче масло

3 с.л. какао

1 ч.ч. вода

1 ч.ч. захар

Всичко това се сварява и на струйка внимателно сипваме върху блата.

2 белтъка, които останаха от яйцата и 5 с.л. захар разбиваме на сняг. Отделно карамелизираме ½ ч.ч. захар и изсипваме карамелът върху белтъците и разбъркваме. Така получената смес внимателно изсипваме върху сладкиша.

След 4-5 часа можем да дегустираме с приятели, кафе, вино…..

Наречен е жадната монахиня защото захарният сироп, който в началото ще ви се види доста след определено време го няма. Всичко ще бъде попито от блата.  И един съвет ако не сте сигурни в яйцата не рискувайте с белтъците…

Жадната монахиня все още цяла

3 коментара to “Жадната монахиня”

  1. Макс декември 7, 2009 в 11:49 #

    Благодаря за рецептата 🙂 И мен понякога ме прихваща желанието да си направя сладкиш и този ще е следващият. От името можеш да си помислиш, че има и алкохол в рецептата. Май това зависи от подсъзнанието на отделния човек 🙂

    • вили декември 7, 2009 в 22:01 #

      Макс, по желание можеш да прибавиш 2-3 с.л. коняк или ром в захарния сироп. И тогава ще бъде удовлетворено и подсъзнанието ти! 😀

Trackbacks/Pingbacks

  1. 2010 in review « ВИЛИ - януари 2, 2011

    […] Жадната монахиня November 2009 2 comments 5 […]

Вашият отговор на вили Отказ