„Закуската изяш сам, обяда раздели с приятел, а вечерята дай на врага си!“
Водена от тази максима реших да спретна една лека вечеря за семейството си. Имах домати(турски) и броколи около 600г. Броколито го нарязах на розички, а стъблото на малки парченца и леко го сварих в подсолена вода. През това време нарязах доматите и подправих леко със сол. След като броколито се посвари го охладих със студена вода и го прибавих към доматите. Подправих със зехтин, няколко маслини и поръсих със сусам.
Стана прекрасна салата!
В тази салатка може да се прибави и малко сирене, филе, шунка…. И върви с мерло, а с ракийка е още по-добре!
Наистина прекрасна! Предпочитам да изям една такава салата на вечеря, вместо да се натъпча с манджа и хляб (както правя обикновено), ха-ха :). Преди време се уверих от опит, че като не вечерям отслабвам много бързо и дори спя по-спокойно.
Поздрави, Вили 🙂
Така си е, но май винаги предпочитаме за вечеря нещо по-солидно. И аз не правя изключение. А относно отслабването е вярно, че вечерното хапване пречи на добрата фигура. Но… уви, май всички хапваме повечко на вечеря, защото е единственото топло хранене заедно цялото семейство.
изглежда много апетитно, но за съжаление не е по мой вкус (не ям домати)
Вместо домати може всякакъв друг зеленчук, ако харесваш броколи. А може и рецептата на Съни. Вкусно……..
ааааа, страхотно! Аз мога да ти дам един съвет за броколито (който на мен ми даде Таня Лулчева) – задушаваш в микровелето, после поръсваш с настърган пармезан. Ако ти се занимава, правиш сос от сирена, като в малко зехтин на котлона запържваш за кратко къри, после слагаш настъргани сирена (синьо, чедър, бри… каквото имаш), след като се разтпопи сиренето, добавяш малко заквасена или готварска сметана и бъркаш до желаната гъстота. С това чудо заливаш броколито и повярвай ми, трябва много да внимаваш да не отхапеш и вилицата – толкова е вкусно!
Мммммммммм фкуснооооо! Така готвих есента карфиол на няколко пъти. Към карфиола прибавях мляко, масълце и няколко вида сирена – задължително едното синьо и във нормална фурна за 15-20 минути. Но ще пробвам и твоята рецепта. Досега не си ме подвеждала!
Много обичам салата от броколи, но обикновено не ги обработвам, а само ги накъсвам и заливам с малко лимон, зехтин и сол.
Обаче много ми хареса идеята за сусама 🙂
С две ръце съм и за соса на Sunny 😉
Както ти харесват, Жени, така ги хапвай. Аз и сурови ги похапвам, но леко сварени ми харесват повече. Сусамът е една подправка, която доскоро не използвах. Прибавям го и към други салати, особено когато съм сложила синьо сирене……
Наистина ли ядете сурови броколи? НИкога не съм опитвала и не мисля, че ще се престраша… А вчера пак си правих от моите, Вили, обаче този път сложих синьо сирене, както Таня ми беше казала, и не ми хареса – аз това сирене няколко пъти се мъчих да го ям, обаче явно не е по вкуса ми. Обичам бри, гауда, пармезан и всякакви други, но не и мухлясалите 🙂
И в къщи се мръщят на синьото…. Ама аз пак го слагам. 😀
оооо, колко много броколи … Вилиииииии … че те плескам …
Яяяяяяяяяяяяя! Кой не обича броколи? Карай на шоколади и биричка! Няма да сбъркаш, а с броколито току виж си надебеляла…. 😛
извинявай, че толквоа късно, ама … аз обичам броколи … Гле’й как пак незаслужено отнесох пердаха …
@Sunny Ами да – салата с броколи (свежо), моркови, зехтин и лимон – без топлинна обработка – и не е зле. 🙂 Аз примерно не обичам панирани – въпрос на вкус 😉
А и няколко пъти предпочитам синьо сирене пред бри – сосът, който аз правя е по-скоро с варене – прясно мляко, крема, пушено и синьо сирене. Съвсем въпрос на вкус 😉
@ Жени, и аз правя соса с варене, но вкусът на синьото сирене ми е много силен и натрапчив, а за миризмата – да не говорим…
Само не разбрах броколите какви са били по народност?
Ето малко инфо за броколито. И на мен ми бе интересно да се запозная http://www.bb-team.org/articles/2153/
С две ръце за обработката на Съни и пак с толкова за филето, шунката или суджука и луканката като допълнение към салатката 😉
Поздрави момичета 😉
ПП: салатката с ракийката, сиренцето с винцето… (като изключение от диетите ви и свинско с винско) 😉
Помня една твоя лазаня, Иво! Предлагам да сготвиш пак нещо и да ни засрамиш с майсторлъка си!
😆 😆 😆