Вместо вечеря

28 ян.

 „Закуската изяш сам, обяда раздели с приятел, а вечерята дай на врага си!“

Водена от тази максима реших да спретна една лека вечеря за семейството си. Имах домати(турски) и  броколи около 600г. Броколито го нарязах на розички, а стъблото на малки парченца и леко го сварих в подсолена вода. През това време нарязах доматите и подправих леко със сол. След като броколито се посвари го охладих със студена вода и го прибавих към доматите. Подправих със зехтин, няколко маслини и поръсих със сусам.

Стана прекрасна салата!

В тази салатка може да се прибави и малко сирене, филе, шунка…. И върви с мерло, а с ракийка е още по-добре!

 

19 коментара to “Вместо вечеря”

  1. Aquawoman януари 28, 2010 в 08:18 #

    Наистина прекрасна! Предпочитам да изям една такава салата на вечеря, вместо да се натъпча с манджа и хляб (както правя обикновено), ха-ха :). Преди време се уверих от опит, че като не вечерям отслабвам много бързо и дори спя по-спокойно.
    Поздрави, Вили 🙂

    • вили януари 28, 2010 в 21:41 #

      Така си е, но май винаги предпочитаме за вечеря нещо по-солидно. И аз не правя изключение. А относно отслабването е вярно, че вечерното хапване пречи на добрата фигура. Но… уви, май всички хапваме повечко на вечеря, защото е единственото топло хранене заедно цялото семейство.

  2. mikiblue януари 28, 2010 в 08:59 #

    изглежда много апетитно, но за съжаление не е по мой вкус :mrgreen: (не ям домати)

    • вили януари 28, 2010 в 21:38 #

      Вместо домати може всякакъв друг зеленчук, ако харесваш броколи. А може и рецептата на Съни. Вкусно……..

  3. Sunny януари 28, 2010 в 10:13 #

    ааааа, страхотно! Аз мога да ти дам един съвет за броколито (който на мен ми даде Таня Лулчева) – задушаваш в микровелето, после поръсваш с настърган пармезан. Ако ти се занимава, правиш сос от сирена, като в малко зехтин на котлона запържваш за кратко къри, после слагаш настъргани сирена (синьо, чедър, бри… каквото имаш), след като се разтпопи сиренето, добавяш малко заквасена или готварска сметана и бъркаш до желаната гъстота. С това чудо заливаш броколито и повярвай ми, трябва много да внимаваш да не отхапеш и вилицата – толкова е вкусно!

    • вили януари 28, 2010 в 21:47 #

      Мммммммммм фкуснооооо! Така готвих есента карфиол на няколко пъти. Към карфиола прибавях мляко, масълце и няколко вида сирена – задължително едното синьо и във нормална фурна за 15-20 минути. Но ще пробвам и твоята рецепта. Досега не си ме подвеждала!

  4. Жени януари 28, 2010 в 21:13 #

    Много обичам салата от броколи, но обикновено не ги обработвам, а само ги накъсвам и заливам с малко лимон, зехтин и сол.
    Обаче много ми хареса идеята за сусама 🙂
    С две ръце съм и за соса на Sunny 😉

    • вили януари 28, 2010 в 21:50 #

      Както ти харесват, Жени, така ги хапвай. Аз и сурови ги похапвам, но леко сварени ми харесват повече. Сусамът е една подправка, която доскоро не използвах. Прибавям го и към други салати, особено когато съм сложила синьо сирене……

  5. Sunny януари 29, 2010 в 17:01 #

    Наистина ли ядете сурови броколи? НИкога не съм опитвала и не мисля, че ще се престраша… А вчера пак си правих от моите, Вили, обаче този път сложих синьо сирене, както Таня ми беше казала, и не ми хареса – аз това сирене няколко пъти се мъчих да го ям, обаче явно не е по вкуса ми. Обичам бри, гауда, пармезан и всякакви други, но не и мухлясалите 🙂

    • вили януари 30, 2010 в 00:03 #

      И в къщи се мръщят на синьото…. Ама аз пак го слагам. 😀

  6. deni4ero януари 29, 2010 в 18:53 #

    оооо, колко много броколи … Вилиииииии … че те плескам …

    • вили януари 30, 2010 в 00:01 #

      Яяяяяяяяяяяяя! Кой не обича броколи? Карай на шоколади и биричка! Няма да сбъркаш, а с броколито току виж си надебеляла…. 😛

      • deni4ero февруари 9, 2010 в 16:12 #

        извинявай, че толквоа късно, ама … аз обичам броколи … Гле’й как пак незаслужено отнесох пердаха …

  7. Жени януари 30, 2010 в 07:44 #

    @Sunny Ами да – салата с броколи (свежо), моркови, зехтин и лимон – без топлинна обработка – и не е зле. 🙂 Аз примерно не обичам панирани – въпрос на вкус 😉
    А и няколко пъти предпочитам синьо сирене пред бри – сосът, който аз правя е по-скоро с варене – прясно мляко, крема, пушено и синьо сирене. Съвсем въпрос на вкус 😉

  8. Sunny януари 30, 2010 в 15:33 #

    @ Жени, и аз правя соса с варене, но вкусът на синьото сирене ми е много силен и натрапчив, а за миризмата – да не говорим…

  9. UZUMAKI февруари 1, 2010 в 10:40 #

    Само не разбрах броколите какви са били по народност?

  10. vasilev февруари 13, 2010 в 01:54 #

    С две ръце за обработката на Съни и пак с толкова за филето, шунката или суджука и луканката като допълнение към салатката 😉

    Поздрави момичета 😉

    ПП: салатката с ракийката, сиренцето с винцето… (като изключение от диетите ви и свинско с винско) 😉

    • вили февруари 13, 2010 в 16:53 #

      Помня една твоя лазаня, Иво! Предлагам да сготвиш пак нещо и да ни засрамиш с майсторлъка си!
      😆 😆 😆

Вашият отговор на вили Отказ