22 септември

21 сеп.

Ден на независимостта. Ден, който аз винаги съм се чудила от къде се пръкна. И тъй като много, ама много отдавна съм учила история(е, тази дата едва ли е била включена в  историята, която аз съм учила), реших все пак да се поровя и да разбера що за дата е това. Това беше единият от доводите ми да се позаинтересувам за датата 22, а другият е че подслушах разговор, който леко ме втрещи. Ще преразкажа накратко. Говорят си две дами(на средна възраст и не бяха блондинки) и става на въпрос, че ще се почива 4 дена. И едната пита  другата: И защо ще се почива? Нали Съединението вече мина? А другата й казва: Е, явно е заради Рамаданът(дано не греша мюсюлманският празник. Не съм наясно с тях…). А дамите бяха българки…

И така малко факти за този ден, за да не го бъркаме с Денят на Съединението(и празник на Пловдив). 22 септември е дата, която съзнателно е игнонирана от бившите комунистически управници по време на тяхното „царуване“. 

След Съединението на Княжество България с Източна Румелия през 1885 година, управляващите работят години наред, за да се стигне до независимост. Берлинският договор ни е ограничавал в много неща, но той де факто не е бил спазван още от деня на подписването му.  Въпреки забраните сме имали редовна армия, военен флот. Дори старите турски гарнизони са запазени и не са съборени съгласно решенията на договора. В нарушения са сключвани и търговски договори, а на първата конференция за разоръжаването в Хага България участва като суверенна държава.

Упоритата борба за премахване на зависимостта ни от Истанбул продължава. През юли 1908 избухва младотурската революция и тя се оказва заряд за сондажи на България пред Великите сили. И така на 10.09 в Будапеща княз Фединанд поставя въпроса за българската независимост пред австро-унгарския император Франц Йосиф. Неговият колеблив отговор „Да“ кара Фердинанд да действа със светкавична бързина. И така се стига до решението на 22.09 да се обяви независимостта на България и да се поставят Великите сили пред свършен факт. Такова бързо действие може да си позволи само велика държава(каквато явно сме били в този момент, за разлика от сега) уверена в правото си и в силата си като нация.

На 22 септември 1908 година на Царевец се обявява България за независимо царство.

Дали не трябва сегашните политици да се поучат от политиците от този период, които 30 години неуморно работят в една, единствена посока за благото на целия български народ. Дали сегашното време ще роди един нов Фердинанд, Стамболов или Батемберг?

Извод: 22 септември е ден, който трябва да почитаме като една от най-светлите дати в българската история. Дата, с която трябва да се гордеем. Честит празник, независими българи!

подробности и още подробности

 

3 коментара to “22 септември”

 1. Макс септември 22, 2009 в 20:37 #

  Наистина масово не знаем денят на нашата Независимост.
  Виж американския празник го знаем всички, дори и блондинките (телевизията е сила :).
  Пожеланията за нов политически лидер, милеещ за благото на народа май е в сферата на мечтита за съжаление. Обаче аз ще продължавам да мечтая и ако видя такъв, ще му се поклоня 🙂 🙂

  • вили септември 22, 2009 в 21:46 #

   И аз бих му се поклонила, но май в скоро време няма да се роди. Бих искала да сме малко повече патриоти,но…. не сме.

   • Макс септември 23, 2009 в 09:16 #

    Ще трябва и ние да им „помогнем“, за да работят по-усилено и в интерес на България. Виждайки, че някой не е за там, протестирайки да го изгоним. И ще се научат и нашите държавници 🙂 🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: