Кафето

2 Май

Обичам да пия кафе. Не мога да си представя денят без кафе. d0b8d0b7d0bed0b1d180d0b0d0b6d0b5d0bdd0b8d0b5000 Всяка сутрин първата ми работа след като стана  е да пия кафе от тази порцеланова чаша.  Обичам кафето да е еспресо или направено във кафеварка тип кубинска.

Всички знаем, че кафето в България не вирее. То расте в Централна Америка, Африка и в някои части на Азия. Два вида е: арабика и робуста. Арабиката е по-ароматно, леко дори кисело, а робустата е по-силно и не така ароматно. Затова и в различните видове кафета се смесват зърна от двата основни вида кафе.

Предпочитанията на хората в различните страни се разминават. Кое е подходящото кафе за всеки от нас? Няма еднозначен отговор. Вкусът и само нашият вкус могат да ни дадат отговор.  Дали едно кафе е хубаво зависи само от нашите предпочитания.

Обичам да пия кафе. Особено с компания. Хайде на кафенце!  😛

Advertisements

Един коментар to “Кафето”

 1. ludipari май 6, 2009 at 19:21 #

  На всимко отгоре кафето е и полезно. Ето ви нещо за него:

  ОТНОВО ЗА Н. В. КАФЕТО

  Анализ на данни от 10 изследвания, направени в Европа и Япония, показва, че консумацията на кафе намалява риска от рак на черния дроб. Това предаде неотдавна Ройтерс.

  Анализирайки данните от 10-те изследвания д-р Франческа Брави и колегите и от института „Марио Негри“ в Милано са установили, че за хората, които пият кафе, рискът от развитието на чернодробен карцином е с 41 % по-малък, отколкото за тези, които не консумират ободрителната напитка.

  Специалистите открили, че за хората, които пият повече кафе – три или повече чаши дневно, рискът от развитието на рак на черния дроб е с 55 процента по-малък.
  Опасността за хората, които консумират малки или умерени количества – от една до три чаши дневно, е с 30 процента по-малка, отколкото за онези, които не пият кафе.
  Предишни лабораторни изследвания и опити с животни са показали, че някои съединения в кафето блокират вредните ензими, които играят роля в развитието на рака.

  Консумацията на кафе е свързана също и с понижен риск от цироза на черния дроб и хронични чернодробни заболявания – основни рискови фактори за чернодробния карцином. В световен мащаб ракът на черния дроб е третото най-смъртоносно злокачествено заболяване след белодробния и стомашния рак.

  През 2002 г. от чернодробен рак са починали 600 000 души. Наскоро японски специалисти оповестиха, че за жените, които пият по три или повече чаши кафе на ден, рискът от развитието на рак на дебелото черво намалява наполовина!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: