Матури 2009

28 Апр

Един от критериите, по които откриват блогът ми е матури. Явно ще продължават по тази ключова дума да го откриват и е добре да опресня информацията.

Тази година матурите са някак тъжно неспоменавани така често както беше предните години. Няма новини свързани с протести, стачки т.е. синдромът всяко чудо за три дни и тук важи с пълна сила. Тръпката на новото, неизвестното вече я няма.

Миналогодишните матури като, че ли минаха неочаквано добре. Имаше училища отличници, училища изоставащи, училища неоправдали надеждите. Говореше се за преписване, подсказване, но нищо не се появи черно на бяло. В Пловдив имаше абитуриентка приета в престижен университет във Великобритания, но закъснявайки за матурата по БЕЛ неуспява да вземе диплома за завършено средно образование и оттам пропада учението й. Имаше и  ромски ученици, които са се придвижвали с таксита и придружители, за да успеят да отидат в точното училище.

Новото тази година е, че би трябвало да се монтират камери в класните стаи, в които ще се провеждат изпитите. Така ще се контролира всичко и ще се оценяват реално знанията на абитуриентите, а не на квесторите. Да, но всичко това за сега май ще остане само в сферата на пожеланията. Все още камери няма и май няма да има за тези матури. А вчера изтече новината, че матурите могат да се проведат в аудиториите на пловдивските вузове.  🙂

И така матури с или без камери ще има . Отново ще са две. Първата е задължителна и е по БЕЛ, а втората е избираема. И тази година е предпочетена географията, а после са езиците… Има и желаещи за трета матура.  Критичните дати 17 и 19 май наближават. Стискам палци на всички, които ще полагат този изпит и им пожелавам да са спокойни, а знанията сами ще напират ако сте положили усилия. Имайте увереност във вашите знания и възможности и само напред! 

16 Коментари to “Матури 2009”

 1. Mari-ana април 29, 2009 at 10:12 #

  Не протестират защото знаят, че няма шанс – матурите трябва да останат, въпреки несъвършенствата в тестовете, контрола и провеждането им. Като понатрупат опит може и да се оправят, а може и да стане по-лошо. 🙂
  Колкото до преписване и подсказване – от първа ръка знам, че е имало. Не навсякъде, но е имало. Зависи от квесторите.

  • вили април 30, 2009 at 00:18 #

   И аз знам. Дори абитуриенти, които са били споделиха. Но след като го няма документирано, нали знаеш – значи не съществува. Преписване и подсказване е имало и винаги ще има. Въпросът е в друго, а то е да остане все пак нещо в главата. А децата са умни, но май учителите не успяват да ги мотивират понякога достатъчно 😉

 2. Александър май 12, 2009 at 13:07 #

  Като говориш за учителите, какво имаш впредвид. Аз като гледам и ти не цъфтиш от знания, не знаеш къде да поставиш 1 запетая, камули нещо друго. Затова не споменавай учителите под общ знаменател. Ако аз бях учител и ми даваха 400 лева на кръст, нямаше да си мръдна ръчицата, щом държавата не уважава своите деца, то учителя ли ще го прави – при това напълно безплатно 😀

  • Viktoriq май 16, 2009 at 14:44 #

   а аз,не зная кой пише „камули“ вместо „камо ли“.Може би,някой „наистина грамотен“ човек!!! 😀

 3. mariana май 16, 2009 at 17:14 #

  Не зная министъра кой джоб точно трябваше да са запълни с инсталиране на „n“ брой камери в залите за матури. Дали догодина тези „тестове за интелигентността“ на учениците, които се образоват също по „n“ на брой издания на учебници повсеки предмет, няма да са вече в забвение, след като никое висше учебно заведение не ги зачита за приемен изпит. Питам се къде ли ще са тогава всички тези „евтини“ инвестицийки за нови образователни програми, наблюдателни камери и т.н.

 4. Анна май 16, 2009 at 17:29 #

  А вие, които претендирате за голяма грамотност по български правопис, запознати ли сте с програмите, по които се обучават нашите деца? Разгледали ли сте учебниците им? Защото моето мнение е, че по-скоро те отвращават децата от знанията, отколкото да ги стимулират за това. И вината не е в преподавателите, а в онези, които утвърждават учебниците и правилата. Децата са си деца и те вместо да „психясват“ с тъпи учебници е добре да играят по малко и на своите детски игри.

 5. sisata май 16, 2009 at 21:24 #

  awe xora ko se karate za tova koi moje i koi ne da pi6e pravilno ne vijdate li kolko po seriozen e problema!!!!! lelel mn lo6o s tiq kameri!!!!

 6. Cveto май 16, 2009 at 21:27 #

  ae pu6i mi kitarata otka4am centralno kvi sa tiq gluposti be na ministara na 6terkamu da go nabiq tiq makurti (maturi) sa pulna glupost tie nevijdat li 4e nemoem si napi6em imenata we pone tiq ot moito daskalo 😀 vie graotnite si gi karaite ako iskate ma nie horata det obi4ame da se zabavlqvame i da jiveme ne da zubrim ne 6tem “da kazah“ Citat ot edin velik Bulgrin kazva6e se Georgi Iliev bog da go prosti

 7. Mari-ana май 18, 2009 at 14:54 #

  Александър, аз работя в сферата на здравеопазването и получавам същите пари. Трябва ли като дойдеш при мен като пациент, да не си мръдна ръчицата??? И дали ще те интересува размера на заплатата ми, докато стенеш от болка? А ще искаш ли да си върша работата качествено и в срок „напълно безплатно“?
  Да си учител не е професия, а призвание. И „да“, ще ги сложа под общ знаменател! Защото миналата година те сами се сложиха там със стачката си. Видях да стачкуват рамо до рамо и добри, и лоши учители.
  <> – Не гледай сламките в очите на другите, а виж гредите в своите!!!

 8. асен май 19, 2009 at 21:04 #

  Матурите са стимул за учениците да учат повече. Ето, матурите са повод за задаване на въпроси кои учители и училища са по-добри от други, кои учебници какви качества имат и пр. А също и за това какви са качествата на самите задачи от матурите, кои ДОИ за УС са достижими, кое се усвоява, кое не, защо и пр. Матурите са предизвикателство към цялото ни общество за по-съвестно изпълнение на своята работа. Аз съм за това да има три задължителни матури: БЕЛ, математика и избираема, и възможност за допълнителни ПО ЖЕЛАНИЕ. Ако няма матури, оценките по милост не са ли равносилни на подсказване? Разбира се, безмилостност не трябва да има. Може би да има три или четири нива на сложност на матурата по всеки предмет. Подкрепям Mari-ana. Важно е човек да заработва достатъчно, но зле свършената работа ще доведе ли до по-високи заплати? Като види некачествената работа на учителите, обществото ще се разгневи на исканията им. Учениците ще подражават на лошия пример на учителите си и ще учат как да е. На какво ще ги научим? Докато ние спорим с държавата за заплати, ще изтече безплодно тяхното време за обучение. Дори ако получим по-високи заплати, тях как ще ги обезщетим? Няма ли те самите да ни се отплатят според заслугите ни с неуважение, дързост? Като пораснат, а ние станем пенсионери, ако решат да се отърват от нас, ненужния товар, какво ще правим? Няма да се отказваме от достойно заплащане, но ще бъдем и реалисти: криза е, някои съвсем остават без работа и немалък процент от тях биха били благодарни и старателни, ако биха били на наше място, а пък ние имаме и повече свободно време от много други професии. Cveto, сега баща ти и майка ти те издържат. Ти мислиш само от какво имаш нужда, какво ти се прави, а за задължения не мислиш. Не е толкова трудно, просто трябва всички да работим съвестно. Не си ти Босът на босовете, а другите – плебеи, длъжни да те носят на ръце цял живот. Ако вашите не изпълняваха родителските си задължения, ти какво щеше да правиш? Гневът ти те измъчва по тези причини. Когато искаш и за другите да е добре, тогава добре свършената работа ти носи радост. Любовта не се гневи, защото не търси своето. Учи сега, за да получиш добро образование и добра работа. Алкохола, вредните вещества, дългото стояне пред компютъра само вредят.

 9. deni юни 23, 2009 at 14:33 #

  5 godini sum ilama samo 6estici diploma 4isto 6:00 (profesionalna gimnaziq po ikonomika – daskaloto) i kvo na kraq se ebah s taz matura, ne samo az polovinata ot poznatite sa v tova polojenie. matepatikata uj be6e pertektno, kvo stanaa cap 2:43 na matura, da va e.. vsi4kite det sa izmislili taz sistema, e tvo e bulgaria i zatova mladite biqgat i vsi4ki 6te izbiagat ot tozi vipusk, 6tot drugte durjavi znaqt da stimulirat mladite po drug na4in, a ne daim razvalia kura6a.

 10. Mari-ana юни 24, 2009 at 10:20 #

  Надявам се да въведат матура след всеки завършен клас. Така веднага ще се види дали шестиците ви са подарени или резултат на знания. Очевидно Дени, твоите са подарени. Разликата между 6 и 2.43 е огромна и показва липса на знания. А ако си мислиш, че навън ще гледат шестиците ти, а не знанията ти, значи имаш много изкривена представа за живота там. Е, ако искаш да бъдеш миячка на чинии, готвачка, чистачка или продачка, няма значение какъв точно е бала ти от дипломата.
  Кога най-сетне ще престанете да искате нещо без да сте го заслужили?! Учете и ще получавате истински шестици – и в училище, и в университета, и в живота.
  Любопитна съм какъв точно стимул искаш, за да не ти се развали куража.
  П.П. Между другото синът ми миналата година държа матура по математика и изкара 5.28. Дипломата му не е с бал 6.00. Но знам, че показва реалните му знания. И така трябва да бъде. Другото е просто ЛЪЖА. Седни и учи, за да не са лъжа и твоите оценки от дипломата.

  • вили юни 24, 2009 at 12:06 #

   Благодаря ти, Мари! Благодаря ти, че отговори вместо мен защото аз се зачудих как да да отговоря на коментар написан толкова неграмотно. Не е въпросът да сбъркаш някой препинателен знак, а тук става въпрос, че едно младо момиче не може да пише на кирилица. Тази шльокавица с латински букви и цифри е отвратителна и не знам защо трябва да я толерираме. Няма да й изтрия коментара, но не харесвам този начин на писане при мен.
   Разликата между двете оценки от матура и училище по математика е прекалено голяма, което ме навежда на мисълта – какво ли е нивото на останалите от класа( с по-ниските оценки)? А може само при тях да е така.
   Познавам доста деца изкарали оценки над 5 по двете матури. Явно има разграничение в знанията в различните училища. Дъщеря ми има късмета да учи в училището, което се е представило най-добре в Пловдив – Руската гимназия. Общият успех от матурите е над 5.40(не съм точна, защото забравих конкретните цифри) А най-близкото училище по успех е Английската само с 5 стотни по-нисък бал. Математическата и тя ги гони с доста добри резулатати. Но има училища с успех около 3. Явно Дени е учила в такова училище или не се е подготвила въобще.
   Дени, когато учех и при нас имаше матури. Но матурите бяха писмен и устен изпит. Т.е. психически бяха доста тежки и продължаваха 2 дена.
   Спирам до тук. Мога още да коментирам, но ще завърша оптимистично. Може би Дени временно е загубила знанията си е сега ще се представи отлично на кандидатстудентските изпити. 😉

 11. Mari-ana юни 24, 2009 at 10:23 #

  Забравих нещо. deni, колко изкара на матурата по български език? Защото като гледам неграмотната шльокавица, на която си писала, май оценката ти е по-малка от тази по математика.

 12. pufityyy септември 18, 2009 at 17:05 #

  Spored men ne vseki moje da se spravi s maturite.Vqrno e che ne sme idealni,no kolkoto i 6-ci da si imal kogato otidesh tam edin vid jivota ti e postaven na karta ako se spravish vzemash diploma i ot tam natatak vsichko shte potragne,a ako ne se spravish ostavash bez diploma i varvi meti ulicite nali taka ? Zashtoto i da si se skasal ot uchene predi maturite ima deca koito nemogat da mahnat s raka i da kajat abe shte se spravq i da go napishesh.Predi da vavejdat otnovo tezi maturi trqbvashe parvo da stegnat uchilishtata da vavedat uniformite i oshte milion neshta i chak togava da mislqt za maturi.Ama tq nashta darjava si e takava ot krakata za glavata 😉

 13. stefka май 26, 2010 at 15:04 #

  taka e az sam saglasna s teb

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: