40 млн дръвчета!

19 мар.

Четох скоро във Вила Вилекула  за индийците. За тяхното отношение към забраните и как една страна, на  която гледаме с леко пренебрежение, се бори с тютюнопушенето. Можем само да се учим по този въпрос от тях, явно. Но не затова исках да пиша,  а за друго, което отново трябва да ни накара да се замислим дали наистина сме много напреднали или все още сме  в тийнеджърската възраст(всичко можем и знаем, а като трябва да се докажем…).

Преди известно време четох в списание 8 за Перу. Мисля, че юни месец страните от Латинска Америка са имали среща, на която се набляга на факта,  че ако не се засадят  около 40 млн дръвчета в най-скоро време районът ще бъде застрашен от екологична катастрофа. Направи ми много силно впечатление  бързата реакция на правителството на Перу и тяхната адекватна ангажираност за екологичното равновесие в света и в частност тяхния район. След тази среща, те в рамките само на няколко месеца са подготвили и вече трябва и да са завършили залесяването. Искам да отбележа и още един факт, който ми направи голямо впечатление – само за 2,5  месеца е засадена тази бройка дръвчета.  40 млн.дръвчета! Според мен числото е уникално.

Явно, че по-развитите страни( в това число и ние) ще трябва да засрамят и да поработят по-усърдно ако наистина милеят за екологичното равновесие.

 

**********

Признавам, че карам на спомени за тази статия от списанието. Не съм сигурна кога точно е била тази среща и какво друго са коментирали. Ако някой има повече информация по случая може да я сподели с нас.

Целта на статията ми не са точните цифри, а да погледнем на всички страни като равни. Винаги има какво да се научи дори и от по-слабия, от бедния или  неразвитият. Аз мисля, че нашето правителство никога не е имало адекватна политика за екологията и затова правим едно голямо нищо по този въпрос.

4 коментара за “40 млн дръвчета!”

 1. saty март 19, 2009 в 22:15 #

  Да, цифрите нищо не са. Точно защото все гледаме на нещата в „цифров“ мащаб, затова възникват разни недоразумения от сорта на „висше“/“нисше“, „велико“/“обикновено“. Не че в някои случаи тия категории не са приложими, но ние май прекаляваме с тях. И се получава точно парадоксът, за който говориш – често онзи (човек, страна и пр.), който се счита за велик, всъщност не превъзхожда другите, а по много критерии – дори напротив.

  Не знаех за това списание, благодаря. А мисълта за неуместната мъдрост е интересна и си заслужава обмислянето :)…

 2. вили март 20, 2009 в 00:34 #

  Благодаря ти, Saty за думите и посещението. Радвам се, че съм ти показал(а) това списание. Хубаво е и има много по-малко реклами от Нешенъл географик, одисей, а и е ново. Като всичко ново стараят се засега да го правят по-различно. 😉

 3. Svetlina март 22, 2009 в 14:11 #

  Пак индийска е и оная поговорка, дето твърди, че не сме наследили Земята от дедите си, а сме я взели назаем от децата си 🙂

 4. Lady Frost март 22, 2009 в 20:54 #

  Те тия страни икономически може да не са развити и развиващи се, ама в много други отношения са светлинни години пред развиващите се и развитите страни!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: