Държавност

6 Февр

Имам приятелка, чиято дъщеря вече 5-6 години живее със семейството си в Австралия. Днес тя дойде при мен много шокирана. Позачудих се и даже си помислих, че нещо лошо може да се е случило, а то се оказа друго. Преразказвам последният  разговор на майка и дъщеря както ми бе предаден.

– Мамо, какво прави правителството в България, за да се пребори с кризата?

– Ами, какво да прави? Нищо.

– Е, как така нищо?

– Ами , нали знаеш нашите политици. А при вас какво прави?

– Всеки един човек с годишен доход….(сумата не мога да я кажа защото и приятелката ми не я запомнила) получава безвъзмездно 1000$. По този начин ще може да си позволи повече неща и ще подпомогне икономиката на Австралия. А за Нова година всяко едно дете получи също по 1000$ с условие да се похарчат за празника и без ограничение за какво ще се изхарчат. Може за детето, семейството въпросът е да се похарчат, отново с цел подпомагане на икономиката.

При всички тези думи приятелката ми беше загубила говор и картина. А тя не е тийнеджърка, а е на повече от 50 години т.е. доста е видяла от нашата държава.

Трябва да направя две уточнения. Първото е, че семействата в Австралия имали по 4-5 деца, а не 1 или 2 както е при нас. Второ уточнение. Дъщерята на приятелката съвсем неволно е разбрала за превода за Новогодишния бонус. Трябвало е да плаща такса за обучението на детето й и при отварянето на детската сметка вижда, че има доста пари. И в последствие разбира за цялото мероприятие.

Въпрос. Ако в България правителството реши да даде по 10 лв за всяко дете ще има ли някой който поне месец преди това да не е научил за дарението? И тук виждате става въпрос само за 10 лв, а не 1000$. Но в България финансова криза няма. Няма разбира се в бюджетната сфера. Но в частният сектор нещата са отчайващи. Ама това е друга тема. Мисля, че тези дни ще я зачекна и нея.

Advertisements

2 Коментари to “Държавност”

  1. astilar февруари 8, 2009 at 20:52 #

    Не приемам информацията за „чиста монета“, но нямам и желание да я проверя.
    Ако случайно правителството в българия реши…, (то ще е толкова случайно, че чак въображаемо) аз съм тази, която няма да научи, щото от правителството и държавата, дето си чешат езиците и побарват хурките, за да предат мрежи от десетолевки, нищо не чакам.

  2. вили февруари 8, 2009 at 23:36 #

    И не трябва. Аз също трудно вярвам. Трябва дадено нещо да го видя с очите си или чуя с ушите си, за да съм сигурна. 😉

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: