Непознатите жени

29 ян.

Глобализацията, Интернет, GSM и всичко останало довежда до промяна в обичаите в различните страни, етноси, дори и семейства. Всички ние сме свидетели как за едно, две десетилетия животът стана различен и правим неща, които не сме мислили, че можем, знаем или че въобще са били възможни.

В патриархална Албания мъжът е господар, а жената се грижи за децата и дома. В северните селски районина Албания живеят интересни жени. Наричат ги „жени-мъже“. В пловдивската „Марица“ ми попадна преди доста време статия за тях. Търсих информация и в интернет, но се оказа изключително малко(да не кажа никаква). И затова реших съвсем синтезирано да ви запозная с този феномен.Те са родени жени, но в последствие дават обет за девственост и започват да изпълняват задълженията на глава на семейството и рода. Всички се отнасят към тях като с мъже. Обикновенно това става когато главата на семейството умира(най-често насилствено) и младо момиче се врича на безбрачие, облича мъжки дрехи, отрязва косите си като мъж става патриарх на семейството. За да стане „жена-мъж“ може само ако семейството е останало без момчета наследници или когато дъщеря откаже да се омъжи за жениха, избран от бащата.

Този начин е бил единственият, по който една жена е можела да има равни права с мъжете. Днес нещата са се променили. Жените и мъжете имат почти равни права и този обет е обезсмислен.

Този феномен води началото си от феодала Дукаджини IV век. Друго, което е интересно е, че тази особени жени мислят като мъже и мъжете се отнасят с тях като със себеподобните си. Понякога „жените-мъже“ е трябвало да отмъщават за смъртта на баща, брат, чичо. Девствениците са били почитани в обществото, защото клетвата за девственост е жертва, която не всеки избирал да направи и тази сериозна стъпка заслужавала достойно уважение. Затова и тя е била с равна по права с мъжете и призната  за мъж.

Интересни жени.  Но все пак предпочитам да съм истинска жена. Хленчеща, мърмореща, слаба, беззащитна и да усещам рамото на мъжа до мен.

Реклами

3 коментара to “Непознатите жени”

 1. vilford януари 29, 2009 в 15:14 #

  Вили, в Албания поне са признавали подобни жени за мъже. Помисли си колко често жени се нагърбват и справят с „мъжките“ отговорности, но силиният пол не ги смята за равни. 😉

 2. вили януари 30, 2009 в 00:23 #

  Така си е адаш. Информацията, която ви представих е много малко. В самата статия се разказваше за живота на една такава „жена-мъж“ – за нейните трудности, израстване, дори за загубите, които е претърпяла. Най-интересното ми бе, че мисленето й е като на мъж, както и държанието и привичките. Самата тя казваше, че е натъжена от новостите и промяната на живота и от това, че вече няма тяхни последователки.
  Исках да се запозная повече с тяхните обичаи, но гугъл нищо не изплюва и затова предоставям малка част от това, което прочетох във вестника. 😉

 3. Брагин февруари 20, 2009 в 23:31 #

  Как по мне – тема раскрыта четко, спасибо за пост!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: