Изкуплението

5 Ян

Максим Стависки ми се струва, че се оказа черната овца, която да изкупи всички грехове на известните личности, които по някакъв начин са сгафили. Не, не го оправдавам за това, че е шофирал неразумно и несъобразено с пътната обстановка, че е пил и след това е седнал на волана. В никакъв случй не го оправдавам, но много късно дойде това правосъдие – 1,5 година след деянието. А други известни, които също направиха катастрофи, отнеха човешки живот някак си ги потулиха. Кирил Маричков преди известно време катастрофира в Пловдивско и имаше смъртен случай(поради не спиране на знак Стоп). Тогава се говореше, че е бил пил, но всичко е покрито, защото е известен. Калоянчев също е имал подобна катастрофа. И двамата са оправдани като невинни в случаите. Кембъла също загина нелепо, пътувайки с пил шофьор и самият той доста почерпен….

А дали тази присъда ще спре хората да сядат зад волана пили? Ако е така, няма да е напразно стоянето в затвора на Максим(който ще си прави компания с Митьо Очите), но не вярвам, че ще има педагогическо влияние тази присъда. А може би греша?

*********************

Това мнение си е мое. Сигурна съм, че има хора, които са доволни от присъдата. Аз не смятам, че тази ефективна присъда ще помогне обществото ни да си вземе обица на ухото. Трудно е и сумите да бъдат заработени в затвора. А дали те биха запълнили празнотата в дома на Петър, Мануела…. 

6 Коментари to “Изкуплението”

 1. Val януари 6, 2009 at 15:37 #

  Аз съм писала по въпроса за наказанието – в поста „Чужденецът“ – за едноименната книга на Камю.

 2. гравитон януари 6, 2009 at 21:06 #

  Съчувствам на Максим и Албена! Лочно не ги познавам, но виждам, офанзивата срущу тях е долна и несправедлива! Надявам се, че знаят и колко много хора ги обичат!
  Питам се , възможно ли е да му излежа присъдата?

 3. вили януари 6, 2009 at 22:42 #

  Гравитон, ти ме накара да се усмихна! Не ми беше идвало на ум такова нещо – някой друг да излежи наказанието на Стависки. Но мисля, че дори и да е възможно той нямаше да се реши на това. И аз не го познавам, но ми се вижда много възпитан и морален, независимо от постъпката си. Според някои мои познати това, че още в началото е признал вината си му е докарало беди. Дано след като изтърпи наказанието си остане все така морален и обичащ втората си родина и пак да ни накара да харесваме фигурното пързаляне.
  @ Вал, отивам да търся поста….

 4. Графът януари 7, 2009 at 12:46 #

  Историята е гадна откъдето и да я погледнеш. Медиите се нахвърлиха навремето, много хора това и чакаха (по форумите беше някакъв ужас). Шампион ще ми става, а!
  Човекът е свестен, това е ясно. Дали това не е причината с такова желание да го разпъват? Той призна вината си, но не се възползва от възможностите за намаляване на присъдата. Сигурен съм, че ще си остане такъв, Вили, каквото и да се случи – това не е поза от негова страна.
  Един и същ съд издава две противоположни присъди. Изплатените вече суми се удвояват – щом плаща даже предварително още ще му вземем. Най-високи в цялата практика досега!..
  Какво има да се говори повече? Дано апелативният съд поне е нормален…

 5. вили януари 7, 2009 at 23:37 #

  Дано, Графе, дано!

 6. deni4ero януари 9, 2009 at 00:01 #

  За мене лично, Максим осъзнава безкрайно ясно какво е направил и съвестта му достатъчно го наказва. Едва ли затворът би променил нещо. Но много е лесно да вземеш страна – виновен е, не е виновен. А, ако на тебе ти се случи, както се пенеш, че никога не сядаш пил? Или, ако не дай Боже, ти блъснеш някого и го убиеш? Тогава за какво говорим? Ние не сме съдници. Има Един съдник. Пак казвам като по-горните коментари – видно е, че момчето страда от постъпката си. По-голямо наказание от говореща съвест няма!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: