Терин „Изобилна есен“

9 Дек

Или любима рецепта с броколи  😉

По поръчение на Дарина публикувам една моя любима рецепта с броколи(и не само). Рецептата е на Мария Басмаджиева.

Продукти:

100мл олио

1 глава лук

2 скилидки чесън

1 морков

1 червена чушка(замених я с налична зелена)

1 домат

250 грама броколи

250 грама карфиол

250 грама кафтофи

50 грама доматено пюре

4 яйца

100грама кашкавал

сол, черен пипер

Списъкът е доста дълъг и най-трудоемкото е докато всичко това се измие, нареже, разбие…

В мазнината се задушават лука, чесъна, картофите, моркова, чушката, доматът. Всички тези продукти са нарязани на кубчета. Прибавяме и доматеното пюре и леко позапържваме(може да се пропусне запържването, а само да се позадушат). Доливаме 600 мл вода и сваряваме до омекване на всички зеленчуци. Дърпаме тенджерата от котлона и след като поизстине цялото съдържание пасираме на гладко пюре. Отделно броколито и карфиола(накъсани на розички, а стъблото нарязано на парченца) ги бланшираме във вряща вода с малко сол. Бланшираните броколи и карфиол прибавяме към пюрето, разбъркваме и подправяме със сол и чер пипер. Разбиваме яйцата, които  се озовават, естествено в пюрираната смес и всичко това изсипваме в правоъгълна тавичка. Печем около час в предварително загрята фурна на 200º. Двадесетина минути преди края на печенето настъргваме кашкавалът отгоре, за да се получи хрупкава и апетитна коричка.

резултатът

резултатът

Полученото печиво е чудесна гарнитура за пържолки от всякакъв вид месо. Само искам да дам съвет: зеленчуковият терин е по-добре да се консумира студен – усеща се вкусът му.Рецептата е лесна за изпълнение. Някои от продуктите могат да се пропуснат и да се наблегне на други. Аз почти точно я изпълних и останах очарована от резултата. Е, можеше и по-хубава снимка да направя, но…

Дарина, доволна ли си? 😛

Advertisements

8 Коментари to “Терин „Изобилна есен“”

  1. Дарина декември 9, 2008 at 12:52 #

    Хаха, да, разбира се! Нарочно те накарах да я публикуваш – така винаги ще си я припомням, когато искам да я направя. Пък покрай мен и всички, които те четат…Довечера тъкмо се чудех какво да приготвя…

  2. Val декември 9, 2008 at 14:06 #

    🙂 вкусно звучи… сещам се за зеленчуков бифтек с кисело мляко, но вече не се сервира във вилата, за жалост…

  3. вили декември 9, 2008 at 23:51 #

    @ Вал, тази вила изглежда гостоприемна. Работи ли лятото?
    @ Дарина, ах ти….

  4. Дарина декември 10, 2008 at 10:47 #

    Вили, снощи направих този терин, но не го опитах следвайки съвета ти за консумация на студено. Тази вечер ще му видя сметката. Снимала съм го и наистина изглежда апетитно. Сега как да работи нормално човек?! Цял ден ще мисля как ще си хапна довечера…

  5. Mari-ana декември 10, 2008 at 10:59 #

    Гледах я аз вчера, ама това броколи и карфиол… У дома само един ги яде и това не съм аз. 😉 Някаква идея с какво мога да ги заменя? Щото рецептата иначе изглежда лесна и вкусна. 🙂

  6. вили декември 11, 2008 at 00:18 #

    @ Мари-ана, пробвай ако искаш с пилешки хапки(но без панировка), кюфтенца… Всъщност, това пюре може да се запече и без да се добавят карфиол и броколи. Ще го изпробвам още тези дни и самостоятелно и ще кажа как е. 😛
    @ Дарина, снимката къде е?

  7. Дарина декември 11, 2008 at 17:18 #

    Още е на фотоапарата ми, :)… Ти къде я искаш?

  8. вили декември 12, 2008 at 00:21 #

    Сложи си я в блога, а аз ще ползвам линк 😆

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: