Танцът на листата

19 Ноем

Тези дни есента напомня, че след нея идва зимата. И по този повод бърза да махне премяната от дървета, храсти и градини, за да не ги попари сланата или снега изненада. Красиво обагрените листа  затанцуваха под напора на вятъра вчера. d0b8d0b7d0bed0b1d180d0b0d0b6d0b5d0bdd0b8d0b50062Колко се мъчих да ги снимам когато танцуват аксели, толупи или просто се въртяха безкрай! Е, не успях. Но слънцето пак ни изненада много приятно като се показа поне за малко.

На снимката се забелязва, че в Пловдив има доста дървета със зелена, жълта или по-шарена премяна. Но сигурно повечето дървета ще бъдат голи много скоро(предвид идващият студ и сняг 😦 ).

На тази снимка между двете къщи има едно дърво, на което три катерички редовно се гонят. Те скачат от клон на клон или се въртят около ствола на дървото, а много често скачат по клоните на съседните дървета.Чудила съм се дали освен на гоненица не играят и на криеница? Най-хубаво се забелязват между дърветата в края на зимата и началото на пролетта, когато листата ги няма.

И една похвална идея на Пловдивската чистота. От опадалите листа ще се прави биотор. За целта листата се събират в чували, почистват от примеси, поливат, объркват и депонират. За да се получи готовият продукт ще е нужно време(поне 5-6 месеца) и след това торта ще се продава или подарява.

чували с листа

чували с листа

 Светле, това е една кратка разходка из Пловдив. Може би ще има и друга?

 

Advertisements

8 Коментари to “Танцът на листата”

 1. Val ноември 19, 2008 at 01:52 #

  Започна се, значи, с разходките. Добра идея даде Светлата!
  Ех, Пловдив – на млади години ваехме, че отидохме там на стоп за едното кафе – обзела ни беше тихата лудост и щурата идея да седнем „на теферич“ в Пловдив… Върнахме се по светло, живи и здрави, слава богу.

 2. Val ноември 19, 2008 at 01:53 #

  „взехме“ – е, трудно оправям клавишите… в този час 😉

 3. вили ноември 19, 2008 at 02:14 #

  Да си призная изтарикатих се,снимах от прозореца на магазина(а и същата гледка е и от къщата в която живея). Не съм се разхождала 😦 , но и това ще стане, обещала съм. 😉
  @ Вал, много оптимистичен аватар!!! Харесва ми! 😛

 4. Графът ноември 19, 2008 at 11:25 #

  И така листата са много „живи“ и танцувални на снимката!
  Интересно, къде живеят през зимата тези катерички?
  На Пловдивската чистота голямо „браво“! ама така си е – като си нямат космически известен неформален лидер вършат си работата умно! 🙂

 5. Вера ноември 19, 2008 at 17:42 #

  А аз като кореняк-пловдивчанка да кажа за непосветените, че това е една тематична улица в нашия мил град-ул. “ Иван вазов“, известна още като улицата на обувките. Познайте защо. 😉

 6. вили ноември 20, 2008 at 00:20 #

  @ Графе, живея близо да Цар Симеоновата градина т.е. градската градина и катеричките с лекота пътуват по дърветата, но къде са им хралупите – не знам. Факт е, че ги има и са се приспособили към градският живот. Не съм сигурна колко са. Виждала съм едновременно 3, така, че поне са трички и то от доста години. 😉
  @ Вера, дали ще се сетят непловдивчани? 😛

 7. vilford ноември 20, 2008 at 23:52 #

  Aха, хитра идея – да си складирате есента в чували и да си вадите, когато ви домъчнее за нея. Ти и лято си събираш, знам, във формата на мидички и камъчета от морето. Само се чудя, зимата във фризера и я държиш???

 8. вили ноември 21, 2008 at 00:51 #

  @ Вили, аз мразя зимата(защото съм зиморничава) и затова я складирам далечко от мен – на Северния и Южния полюс. Лошото, е че мразещите зимата се увеличихме и затоплихме глобално планетата. И така в скоро време зимата ще изчезне временно от сезоните, което не знам дали ще ме радва?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: