Истинско, неистинско?

13 Ноем

Днес Шувил се пита каква е връзката между щастието и знанието, а  моята  приятелка Мария от Сливен ми изпрати статията, която ви предлагам по-долу. Тя не е нейна, а е попаднала на нея в Интернет. Между двете статии има връзка, която всеки сам за себе си ще намери.

Истинските Неща в Живота-Джордж Гарлин

Парадоксът на нашето време е, че имаме високи сгради, но ниска търпимост ; широки магистрали, но тесни възгледи. Харчим повече, но имаме по-малко; купуваме повече, но се радваме на по-малко.

Имаме по-големи къщи и по-малки семейства; повече удобства, но по-малко време. Имаме повече образование, но по-малко разум; повече знания, но по-лоша преценка, имаме повече експерти, но и повече проблеми повече медицина, но по-малко здраве.

Пием твърде много, пушим твърде много, харчим твърде безотговорно, смеем се твърде малко, шофираме твърде бързо, ядосваме се твърде лесно, лягаме си твърде късно, събуждаме се твърде уморени, четем твърде малко, гледаме твърде много телевизия и се молим твърде рядко.Увеличихме притежанията си, но намалихме ценностите си. Говорим твърде много, обичаме твърде рядко и мразим твърде често.

Знаем как да преживяваме, но не знаем как да живеем. Добавихме години към човешкия живот, но не добавихме живот към годините. Отидохме на луната и се върнахме, но ни е трудно да прекосим улицата и да се запознаем с новия съсед. Покорихме космическите ширини, но не и душевните. Правим по-големи неща. но не и по-добри неща.

Пречистихме въздуха, но замърсихме душата. Подчинихме атома, но не и предразсъдъците си. Пишем по­вече, но научаваме по-малко. Планираме по­вече, но постигаме по-малко.

Научихме се да бързаме, но не и да чакаме. Правим нови компютри, които складират повече информация и бълват повече копия от когато и да било, но общуваме все по-малко.

Това е времето на бързото хранене и лошото храносмилане, големите мъже и дребните души, лесните печалби и трудните връзки.

Времето на по-големи семейни доходи и повече разводи, по-красиви къщи и разбити домове. Времето на кратките пътувания, еднократните памперси и еднократният морал, връзките за една нощ и наднорменото тегло, както  и на хапчетата, които правят всичко – възбуждат ни, успокояват ни, убиват ни.

Време, в което има много на витрината, но малко в склада.

Време, когато технологията позволява това писмо да стигне до вас, но също ви позволява да го споделите или просто да натиснете „изтриване“.

Запомнете, отделете повече време на тези, които обичате, защото те не са с вас завинаги. Запомнете – кажете блага дума на този, който ви гледа отдолу нагоре с възхищение, защото това малко същество скоро ще порасне и няма да е вече до вас. Запомнете и горещо прегърнете човека до себе си, защото това е единственото съкровище, което можете да дадете от сърцето си и не струва нито стотинка.

Запомнете и казвайте „Обичам те“ на любимите си, но най-вече наистина го мислете. Целувка и прегръдка могат да поправят всяка злина, когато идват от сърцето. Запомнете и се дръжте за ръце, оценявайте моментите, когато сте заедно, защото един ден този човек няма да е до вас.

Отделете време да се обичате, намерете време да си говорите, както и да споделяте всичко, което имате да си кажете.

Защото животът не се мери с броя вдишвания, които правим, а с моментите, които спират дъха ни.

Няма какво друго да кажа освен бъдете щастливи, обичани, обичащи и винаги в компания с някой значим за вас човек.

Advertisements

4 Коментари to “Истинско, неистинско?”

 1. vilford ноември 14, 2008 at 09:59 #

  🙂
  Времето на крайностите и противоречията…

 2. Mari-ana ноември 14, 2008 at 15:51 #

  А кога се замисляме за всичко това? Трябва да го направим навреме, а не когато е станало много късно. От това, което знам за Джордж Гарлин, тези негови мисли са провокирани от усещането, че е закъснял за тях. Прочетох написаното по горе, преди около 6 месеца. Винаги съм се старала да постъпвам така както призовава той. Но оттогава, предлагам написаното от него на онези хора, които забелязвам, че не постъпват така. Знам от личен опит, че болката от пропуснатото време, може да е голяма и да трае дълго.

 3. Val ноември 14, 2008 at 23:56 #

  Хубаво!!
  Дъхът ми спря днес за момент – добре ще е да спира по-често!
  Блкагодаря, че сподели статията.

 4. вили ноември 14, 2008 at 23:59 #

  И аз ви благодаря, че сте отбили и прочели статията на Гарлин. Той е казал всичко, което и аз мисля, но нямаше да успея така точно да изкажа. 😉

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: