„ЕТЪРА“

31 Окт

Втора част на Трявна, Мадара, Плиска, Шумен, Етъра.

След романтичната и прекрасна Трявна, Етъра е една прекрасна приказка за всички, които искат да усетят полъха на народният бит и култура. Етъра е умалено копие на  някогашно Габрово. Тук могат да се видят кожухар, тъкач, дърворезбари, билкар, сарач, грънчар, железар,хлебари и дори сладкари. Всеки от тези занаяти е разположен в кокетни къщички и всяко едно от нещата се правят пред очите на посетителите. Самите гости могат дори да участват в някои дейности и да се пробват да направят някои неща, но по-често срещано е да си ги купят. Нещата, които се продават не са много скъпи, но не са и евтини, но за сметка на това са уникални и специфични.

Ще отделя специално място за хлебарите и сладкарите. Точно те бяха и причината Деси да иска задължително да посетим „Етъра“. Тя пазеше хубави спомени за сладкарничката и мечтеше за сечена мента. В хлебарницата се продава симид и гевречета. Купихме си и от двете неща и установихме, че по-хубави гевреци не сме яли. Симида беше леко тестян, но  меродийката,  с която обилно поръсихме не се забелязваше този лек дефект. През две, три къщи дойде и дългоочакваната сладкарничка. Застанахме пред нея и се започна едно голямо чудене какво все пак да си вземем. Естествено не се спряхме само на едно или две неща, а повечко… Похапнахме си сладко, сладко и дори едно малко котенце нахранихме. А то, милото се беше разположило на един дървен стол и се чувстваше явно като цар.

 В „Етъра“ се намира единствената в България сбирка на народна техника на вода. Т.е. показани са дейностите, които са се вършили с помощта на водата. Такива са точило не само на  ножове, различни воденици, гайтанджийство, тепане… Всички тези дейности са показани в естествената си среда и размер. Експозицията на водните съоръжения показва, че нашите прадеди са били практични, изобретателни и любознателни. Явно  поради тази причина символ на „Етъра“ е  водното колело.

Но не само занаятите са интересни и на фокус в „Етъра“, а и архитектурата на къщите. Те са много красиви, оцветени в прекрасни и ярки цветове. Къщите са два вида: такива, които са строени от по-бедните(талпени къщи) и възрожденски къщи, които са били вече и символ на забогатяване. Последните къщи са по-красиви, високи и отворени към улицата. Дюкянът към тях бил мястото където майсторът работел и колкото по близко е до улицата толкова по-добре е за замогване и благополучие. Къщите са били и средство, за да се покаже богатството на собственика й.

Можете да посетите и църквата, да поседнете на някоя пейка, да гледате от мостчетата водата в реката или къщите, или пък часовника, или дори и другите посетители.

Работно време от 9.00 до 16.30 часа всеки ден. Цена на семеен билет 6 лв. Паркинг 1 лв.

Емоции, настроение и пълна глава с положителна нагласа поне за седмица напред – безплатно, кой колкото може да вземе.  😆    😆

*****************************

А Деси, учудващо има на контролната втората по височина оценка в класа много добър 5! Явно езиците й вървят за разлика от мен. 😉

още снимки 

Advertisements

3 Коментари to “„ЕТЪРА“”

 1. vilford октомври 31, 2008 at 15:06 #

  Aх, още ли продават симид там…! Няма по-вкусно от симид с шарена сол и Алтай (спомяш ли си, че имаше и такова безалкохолно). 🙂

 2. Графът октомври 31, 2008 at 18:53 #

  Практични и още как!
  Прането изпрано, водата чиста, съпунът цял! 😀

 3. вили ноември 2, 2008 at 01:54 #

  @ Вили, Да, да! Алтай нямаше обаче. Дори вода не видях да се продава. Ресторанта не посетихме, но и там сигурно няма. Но кока кола 100% има.
  😆 😆 @ Графе, така си. Все пак Етъра е до Габрово най-близо. Дори видяхме котка с подкъсена опашка!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: