СЪБОТНО-НЕДЕЛНИ ПРЕЖИВЕЛИЦИ

28 Юли

Колко е хубаво да живееш в някое село в близост до Пловдив! Аз поне така го почуствах снощи след като гостувахме на далечни приятели в село Храбрино. Селото се намира на не повече от 12-13 км от Пловдив. Транспорта от и до него чувам е организиран добре. Далеч си от градската шумотевица и стрес, но същевременно си така близо да големият град. За първи път бях в това селце. Селото е немного голямо, но има живот в него. Има доста млади хора. Заведенията бяха пълни, дори видях пазарче с десетина маси и жени чакащи клиенти за прочутите храбрински праскови. Даже се опитваха да ме убедят, че сливенските праскови били второкачествени, в сравнение с тях. Е хе,хе. Какви врели некипели! От мен да знаете по-хубави от сливенските праскови няма, особено ако баща ми ги е отгледал. Подбрал е сортове разкош и зреещи по различно време. Мммм, вкусно. Обичам праскови!!!

 В тази китна къщичка живеят приятелите ни. Все още не всичко е довършено и оправено по нея и около нея, но има дворче с лятна кухня и барбекю, покрита част, която е страхотна за купони и всякакви удобства нужни за доброто изкарване на летните вечери. Влизайки в двора ме обгърна зеленината, спокойствието и  тишината. Признавам, завидях им. И защо? Защото изведнъж усетих, че са постъпили много предвидливо като са си построили домът извън  Пловдив. Имах чувство, че съм някъде далеч, далеч високо в планината. А тишината и спокойствието, които струят от всякъде са безценни.

Ако се загледате в тази снимка по-внимателно ще забележите в дърветата параклис и до нея паметник. Историята на това съжителство е много интересна. След 1944 година била съборена църквата, която е била на това място,и на нейното място построен паметник на родопските  партизанини. Да, но  дъщерята партийния секретар на селото не могла да роди дете и явно и други неблагоприятни фактори и случки са се случили и така се решило да се възстанови на същото място параклиса. Минали през всички къщи да събират пари за въстановяването и в един хубав ден параклисът „Свети Димитър“ бил построен. В новата българска история(след 10ноември) възникнал въпроса какво да правят с паметника на партизаните? Единодушно било решено, че двете неща трябва да съжителстват защото това е история – случило се е, било е. Не могат да се отхвърлят с лека ръка събития, които сега не ни харесват. Хубаво е да стоят символите на социализма, за да ни напомнят какви сме били.

А днес все пак реших да се поразходим до Хисар и да се топнем в басейна на хотел „Хисар“. Посрещна ни страхотно време –  гъсти облаци и никакво слънце. Решихме да се разходим из града, но стигайки до хотел „Аугуста“ решихме да погледнем басейна му – много малък и имаше не повече от 10 човека с персонала. Иначе не е лошо басейнчето и там сме ходили преди да отворят за простолюдието хотел „Хисар“. За тези, които не знаят това е бившият хотел на Министерския съвет т.е. правителствен хотел и там не можеше и да се припари. Явно някой го приватизира и сега хотелът цъфти и връзва доста плод. Абе, хубав си е хотела. Само пари да имаш.

И така почти не се разходихме из Хисар, а решихме облачно или не да се изпънем на шезлонг и да помързелуваме край водата с книга в ръка или слушалки в ушите(познайте аз от кои бях). И не сгрешихме! Само след 30-40 минути слънцето проби иззад облаците, победи ги и се показа в цялата си прелест. А басейна на хотел „Хисар“ си остана както виждате доста празен, делнично празен.

Advertisements

2 Коментари to “СЪБОТНО-НЕДЕЛНИ ПРЕЖИВЕЛИЦИ”

  1. astilar юли 28, 2008 at 22:51 #

    🙂 Поздрави от Морето! 🙂

  2. вили юли 28, 2008 at 23:09 #

    Е, как е на морето? 😉 Спокойствие и много щастие, надявам се. Нека слънцето ви огрява от сутрин до вечер и водата да е топла като чайче! 😉

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: