НАЙ-БОГАТИЯТ ИСПАНЕЦ

24 Юли

Време е да разберем нещо за богаташите в Испания. Нали в близките години ще се интересуваме  от Испания – нейният език, култура, бит и хората дори. Дори смятам да я посетим. И така….

Кой е най-богатият испанец? Амансио Ортега. Независимо от 31%  загуба на ценните му книжа в резултат на ипотечната криза в САЩ, той е на 22 място с богатство от 20,2 млрд долара. 72 годишния Ортега е започнал да работи на 14годишна възраст като разносвач на ризи, после галантерия и така неговият млад ум проумява, че ако производството, разпространението и продажбата на дрехи се организират без посредници, ще се  намали себестойността на продукцията и оттам ще нарастне печалбата.И така след известно време започват да никнат един след друг магазините „Зара“. Работата се разраства и Испания става тясна за потенциала на марката „Зара“ и тя започва да настъпва към света. Откриват се магазини в Португалия, Ню Йорк, Париж и дори миналата година в Пловдив(е, магазин аутлет и дрехите изглеждат като от битак и малко носени, ама са маркови!). Групата „Inditex“ управляващи „Зара“ и други подобни вериги има 3425 магазина в 64 страни. Само Бенетон е преди тях с 5000 магазина, но те не са тяхна собственост, а и на франчайзни компании.

Дрехите на „Inditex“ се шият в стотици малки шивални в Испания и независимо, че за  фирмата се оскъпяват разходите за заплати, в сравнение с фирмите изнесли производството си в азиатските страни, те са много по-гъвкави. Ортега печели с бързина при производството на модните дрехи. Пътят от дизайнерското бюро до магазина за един модел е само 10 дни(при някои фирми дори 3-4 месеца) и нито един модел не се продава повече от месец, независимо колко успешно се продава.

„Нашите клиенти са наши сътрудници“ – това е любима фраза на Амансио. Всяко едно желание на клиент се отразява и постъпва в главния офис. Рекламата на „Зара“ е под 0.3% от оборота, докато при повечето фирми се закръгля на около 5%. „Най-добрата реклама е доволният купувач“ това е част от мотото на „Зара“.

Колкото „Зара“ е известна толкова е непознат собственика й. Не обича показността, не дава интервюта, не се интересува от светския живот. Единственият път когато е споменат е при развода с първата си съпруга и то заради сумата, която плаща.

Ортега живее в двуетажен дом в Ла Коруня, в близост до плажа Орсан. Има частен хиподрум, самолет „Фалкон 900“, притежава дялове във футболен клуб „Депортиво Ла Коруня“. През седмицата се храни заедно с работниците и не обича да ходи с вратовръзка, обича да ходи с дънки. Има 3 деца и дъщеря му Марта от втория брак се е посветила на кариерата си в „Зара’ и фактически официална наследница. И тя се отличава с завидна воля и работохолизъм.

Бившата му жена е съакционер и е на 368 място по богатство според „Форбс“ с 3 млрд долара. Тя се занимава с фонд „Амансио Ортега“, чиято дейност е насочена към социална адаптация на хора с различна степен на инвалидност. Едно от децата им е с двигателни проблеми и явно създаването на този фонд е продиктувано от трудностите, които ги съпътстват  вписването в обществото на нормално движещите се.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: