МЕЧТИ, МЕЧТИ…

23 Юни

Поводът за написването на тази статия е, че Ли Ка-Шинг има такава елементарна мечта, която е по силите на всеки един простосмъртен, а за един милиардер ще си остане несбъдната.  Доста време престоя информацията ми в кошчето, но все пак реших да я изкарам от там и да ви запозная с нея.

Историите за главозамайващи успехи винаги будят интереса на широката публика. Трудно е да се избере коя е най-интригуващата история и кой милиардер е натрупал състоянието си по най-интересен път. Едно нещо е сигурно обаче – малко истории са по-интересни и по-вдъхновяващи от тази на най-богатия човек в Азия.

Най-богатият китаец, 11 място в списъка на „Форбс“, носи пластмасов часовник, евтини обувки, обикновенни тъмни костюми и мечтае да бъде градинар. Името му е Ли Ка-Шинг и състоянието му възлиза на 26,5млрд долара. Дали това богатство не стига да му се сбъдне мечтата?

Той се е издигнал от нищото, от нулата. Започва като продавач на часовници, работи по 16 часа на ден и още на 19 години става главен мениджър. Създава си репутация на работлив и много сериозен служител. Така още на 21 години създава фирма и фабрика за производство на изкуствени цветя. Следващите му начинания са строителство и недвижими имоти. През 1979г. изкупува собствеността на британците, които трябва да предадат Хонконг на Китай, както и най-големия многоотраслов концерн контролиращ търговията, морският транспорт. Трудно е да се предположи как младия и неизвестен бизнесмен е успял да купи всичко това. Историята мълчи. Винаги е бил в приятелски отношения с британските власт, но е имал могъщи неприятели, като спец службите на САЩ. Те го подозират във връзки с престъпни групироки, към които принадлежи китайската триада. Тези предположения не са доказани, но и хонконгските гангстери са го притискали – жертва е на отвличане, изнудвания.

В момента Ка-Шинг е навлязъл в телекомуникационният бизнес – 3G услугите и притежава част от Facebook. 

Когато го питат дали се чувства късметлия заради това, което е постигнал и има Ка-Шинг отговаря

 „Не, не бях късметлия. Работих здраво, за да постигна целите, които поставих пред себе си“.

Най-богатият китаец обича да чете история, философия, да играе голф и освен да е градинар, иска и никой да не го забелязва. Има множество висши награди на Британската империя.

Това е кратката биография на Ли-Ка-Шинг. Дали е хубаво да си толкова богат и да нямаш личен живот?Следващата статия от тази поредица ще е за дама, богата и то от Русия.

Advertisements

3 Коментари to “МЕЧТИ, МЕЧТИ…”

 1. vilford юни 24, 2008 at 07:42 #

  🙂
  Винаги съм смятала, че двете основни предпоставки за безпроблемен живот са да бъдеш богат и да НЕ си известен. Но пък богатството и известността, вървят ръка за ръка. Разбирам го пича, че не иска никой да го забелязва. Може да се успокоява поне, че не е от категорията на хората, които са известни, без да имат пари.

 2. Диана юни 24, 2008 at 22:30 #

  Само се обаждам, че чета, но главата ми на моменти е празна откъм коментари (това подхожда на категорията „празна глава“). Сигурно ще кажете – не коментирай тогава! Ама не мога да не ви се обадя, че поне съм прочела всичко, което сте написали днес! 😀

 3. Светла юни 25, 2008 at 12:49 #

  Ето една Дзен притча:
  Ученик попитал учителя си:
  „Вярна ли е наистина поговорката, че щастието не е в парите“
  Учителят отвърнал, че е напълно вярна.
  И е просто да се докаже.
  Защото с пари можеш да си купиш легло, но не и сън;
  храна, но не и апетит;
  лекарства, но не и здраве;
  жени, но не и любов;
  жилище, но не и семейно огнище;
  развлечения, но не и радост;
  образование, но не и ум.
  И казаното не изчерпва списъка.

  П.С
  Ако можеш да имаш и двете:))))))
  Малцина са Богопомазаните да имат шанса да живеят в „златната среда“.
  С Диана веднъж си говорихме по въпроса:))))))

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: