БАБИНО ДЕТЕ?

15 Юни

Замислих се след статията на Деничеро  и Астилар, а преди това се смях в коментарите при Вили – Шувил и реших да ви предложа статията за бабиното дете. Предварително признавам моята дъщеря до 6-тата година и ден не е била без мен. Нямах баби под ръка и всичко като план е включвало в себе си  и детето. За първи път я оставих при баба и дядо на 6 години и половина и после ми отне време, за да я превъзпитам отново. И ето това, което приготвих за вас и извод ще ви дам…

Дали детето да посещава или не детска градина? Всеки човек си има собствени възгледи за живота и оттам за възпитанието. Родителите понякога са в капан – не знаят как да процедират с отглеждането на отрочето си. Понякога вариантът с детската градина е неприемлив  от гледна точка на честото боледуване. Алтернатива в случая е баба под ръка – най-евтин вариант, но…Ако имате незначителни различия с мама(свекърва) сте отличници. Но ако тези различия са коренно различни от вашите ще се окаже, че вашето съкровище е несправедливо наказано. Защото трябва да се адаптира към нови изисквания при баба. Възможно е да му се каже, че „нищо не разбирате от възпитание и от живота“. Тогава вашият авторитет е отишъл на кино.

Още по-сложно е ако сте под един покрив 3-4 поколения. Ако баба или дядо са авторитарни личности, авторитетът на мама и тати може пак да е отишъл по дяволите(чета книгата на ТИшо) и детето да не ви се подчинява. В случай като този детето расте неуправляемо и разглезено.

Най-компексирано е когато бабите са повечко и всяка го глези по различен начин. За да бъде обичана от внуците си всяка все по-малко забрани му се налага. Понякога дори и неща свързани със здравето. А тук вече може да стане серизно.

Какъв е изводът: бащи работете повечко, за да  купите къщурката на мечтите си, а вие, мами, загърбете кариера заради щастието на вашите деца.

Изводът и аз не съм прилагала. Къщичката си имаме от свекърва, а детето посещаваше градина. Аз работех със съпруг и винаги можех да си гледам детето( често боледуваше първите 2 години във градината – 2 седмици на градина, после 1 в къщи и така до безкрай).

Всеки си преценя сам. Желанията са едно, а възможностите друго. Животът ни е доста труден и една заплата май не стига за живота, който всеки иска да си има. Важното е друго – да си имаме деца и те да знаят и усещат, че си ги обичаме и че са на място първо!

Advertisements

6 Коментари to “БАБИНО ДЕТЕ?”

 1. astilar юни 15, 2008 at 17:38 #

  Ех! Много искам да бъда непрекъснато с детето си. Да,… а възможностите са друго.
  Имам намерение тази година да реализирам още една мечта, а именно – да работя за себе си! Мисля си, че така ще имам възможност да бъда и повече с детето. Надявам се, че не се заблуждавам. 🙂

 2. вили юни 15, 2008 at 17:40 #

  Никога не губи надежда и кураж в реализацията на мечтите!

 3. Диана юни 15, 2008 at 18:43 #

  А аз чета, чета и не знам какво да кажа. Избрала съм варианта да си седя в къщи и да си гледам децата. Опитвам и да работя за себе си. Но пак не мога да кажа, че това е правилният вариант. Ще поживеем и ще видим.

 4. вили юни 15, 2008 at 18:52 #

  Няма един правилен вариант – те са много. Всеки сам преценя, според ситуацията. Аз имам късмета да работя точно до къщата, в която живея. Детката градина ми беше на 50 метра от нас, училището на дъщеря ми е на същото разстояние. Винаги ми е под контрол и винаги мога да се прибера у дома. Диана, твоята работа е такава, че никъде другаде няма да ти е комфортно да пишеш. Не си задавай въпроси – ти си избрала твоя правилен вариант! 😆
  Дъщеря ми току що каза, че за децата е най-хубаво да са на градина – защото общували с други.(коментара е неин)Явно е доволна от детската градина. 😆 😆

 5. vilford юни 16, 2008 at 09:10 #

  Права си, Вили. Каквито и различни решения да вземаме по повод отглеждането/възпитанието на детето най-важно е то да се чувства сигурно, че е обичано и най-важният човек за родителите си. Това ще му помага в ситуациите, в които не може да разчита на нас.

 6. astilar юни 16, 2008 at 20:30 #

  Благодаря ви, момичета! 🙂 Наистина!
  Ще препрочета и „Романи за деца“ от Ерих Кестнер, за да се оптимизирам малко :)(да си вдъхна оптимизъм искам да кажа) 🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: