ДЕНЯ НА ЗЕМЯТА

23 Апр

22.04 от много години се чества като ден на нашата планета Земя.От вчера по медиите се говори,че Северния ледовит океан вместо да се затопля е започнал да се охлажда, противно на очакванията свързани с глобалното затопляне.Това означава, че нещата са вече тотално изпуснати.Първоначално се очакваше, че ще има покачване на глобалните средни температури(наблюдавано от средата на XX век  и което се дължи на предизвиканите от хората концентрации на парникови газове в атмосферата), а след това температурите ще паднат драстично и ще започне ледников период.Около 1/3  от растителните и животински видове са заплашени от изчезване. Самото човечество е изправено пред появата на нови болести, липса на сладка вода, слаби реколти и др.

 http://infocenter.bnt.bg/content/view/full/1538/(media)/1

Учени прогнозират, че ако емисиите на парникови газове не се намалят значително, ледената обвивка на Гренландия най-вероятно ще се изпари в рамките на следващите 50 години…Друго предвиждане е увеличението на валежите от дъжд и сняг в някои райони на света и намалението им в други, като по този начин ще има наводнения и суши. Екстремалните метеорологични условия, като горещи вълни, ниски температури, торнадо, тайфуни и други също ще зачестят. С покачването на морското ниво ще има наводнения по по-ниските земи покрай океани и морета, населени от милиони хора. Някои от тези реайони могат да останат наводнени завинаги.Изменението на климата засяга не само природата, а и нашето здраве, ежедневие, икономика, култура.Глобалното затопляне е реална заплаха за Земята, но хората все още са в състояние да укротят тази заплаха, причинена от повишените нива парникови газове в атмосферата.Ако самите ние не се променим нищо няма да направим.Колкото и хубави инициативи да се предприемат, ако нещата не започнат от семейството, от дома ни, та дори и от работното ни място са обречени на пълен провал.Оказва се, че в цяла Европа ние, българите, сме на предпоследно място по опазване на околната среда.Не пестим вода, ел.енергия, не ползваме енергоспестяващи уреди, използваме найлонови пликчета , пътуваме повече с личните си автомобили, отколкото с градски транспорт и още,още …

Честит празник на всички еколози и природозащитници със закъснение! Да си еколог и природозащитник днес е равнозначно май да си луд в България.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: