СВЕТОВЕН ДЕН НА КНИГАТА

22 Апр

Утре, 23.04, още Велика сряда е световен ден на книгата.Това е един много хубав празник в днешното време на компютри,GSM и Интернет.Аз обичам да чета книги, но не ми остава много време за  четене.Може би, ако не сядам толкова често на компютъра, за да списвам блога, да ровя в Интернет и да пиша имейли, щеше да ми остава повече свободно време за четене на книги.По принцип през летният сезон чета повече книги , отколкото всеки друг сезон.Това се дължи и на това, че на почивка човек се отдава  на спокойни и лежерни дейности като дълги  разходки, четене на книги и дори правене на повече секс и бебета.

 И така утре над 100 държави за едва 13 път ще отбележат Световния ден на книгата и авторското право.Столица на книгите тази година е Амстердам.Това означава, че в холандската столица книгите ще са на особена почит, при това не само за един ден. В продължение на една година там ще се провеждат литературни срещи, конференции, дискусии. На 18 май ще се открие международният литературен фестивал в града, в който за книгите и четенето няма да се говори само в академичните зали, а празникът ще бъде изнесен по улиците на града – от кафенетата и малките магазинчета за храна до антикварните книжарници.Това ще е и денят, в който градът ще е домакин на най-големия открит пазар на книги, като идеята е книгите да достигнат до повече хора и всеки да може да открие четиво по своя вкус.Маратон на четенето, поетични рецитали, дискусии с публика – по този начин у нас ще се отбележи празникът. За онези, които професионално се занимават с книги – издатели, преводачи, автори или редактори, този ден е повод за равносметки и припомняне на проблемите, за всички останали е повод да се поговори за книги и човек да се сети, че четенето на книги не приключва със задължителната литература в училище.
Задължителен елемент в държавната политика за книгоиздаването е е намаляването на ДДС на книгите – само в България и в Дания от страните в Европейския съюз това не е направено.Насърчаването в четене трябва да е държавна политика.
Съюза на библиотечните и информационните работници в България организират Национален маратон на четенето, с който ще се отбележи празникът. Маратонът на четенето се провежда за пръв път през 2006 г. като част от Националната кампания „Четяща България“.Проявите, съпътстващи празника установих, че се рекламират само за София.Може и в Пловдив ще има някакво отбелязване, но май аз не съм видяла някакви реклами.А рекламата, освен че продава, и събира хора за едно или друго събитие.Но утрешният ден още не е започнал и може и да забележа някакво раздвижване около библиотека „Иван Вазов“ и да се включа и аз в празника.
Има една много интересна инициатива – буккросинг или пуснати книги.Това са книги, които собственика им след прочитане ги оставя на определени места за това места( естествено в София:“Апартаментът“, „Кривото“ до СУ, „Дон Домат“ автобус 280, клуб „Малееви“) и ако някой си хареса книгата взема, чете и отново я пуска т.е. освобождава за друг читател.Всичко това се регистрира в Интернет сайт и може да се проследи движението на всяка една книга.Много хубава инициатива.В Пловдив няма буккросинг зони.Това е идея за вкючване в това движение.Ще разуча как става определянето на буккросинг място и може да стане магазина ми първия от инициативата в Пловдив.
ЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ КНИГИ!Всеки ден поне по страничка.

 

Advertisements

2 Коментари to “СВЕТОВЕН ДЕН НА КНИГАТА”

  1. bulpete април 23, 2008 at 15:01 #

    Благодаря за пост-а и отбелязването на празника!
    Като се замисля, за блогърите е важно да четат книги. Така темите им са по-разнообразни.

  2. вили април 23, 2008 at 17:10 #

    Така е.Както очаквах във вестник „Марица“ и дори около библиотеката „Иван Вазов“ няма и бегъл намек за този ден.Добре,че поне в Интернет пространството се пише за Деня на книгата и авторското право.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: