ПРАЗНИЦИТЕ

19 Апр

Вече е Лазаровден.Той се отбелязва винаги в последната събота преди Страстната седмица. Народът ни смята, че Лазар заповядва на горите и шумаците. С брадва сече дървета и прави ниви за оране, отвоюва пространства за човека от хаотичния, неподреден и чужд свят.

Денят се нарича още Лазарова събота, Лазарица, Лазар. Три обредни ритуала са свързани с него – лазаруване, избиране на кумица и боенек. И трите са свързани с прехода към моминството, с любовта и задомяването.

Само след  ден е големия празник Цветница(Връбница).Имен ден празнуват всички, които носят имена на цветя, храсти, дървета. Затова може би народът ни го възприема като пролетен, цветен празник, ден на цветята, младостта и възраждането на живота в природата.На този ден се ходи на празнична служба в църквата и се вземат върбови клонки от там, а може и да си купите всякакви цветя.След тези два големи празника започва страстната седмица – дните на Христовите страдания преди Възкресението и по стечение на обстоятелствата тази година в началото на тази седмица е и моя рожден ден и естествено всички дни от седмицата започващи с думата Велики: понеделник, вторник, сряда и т.н. до неделя баш празника Великден. 

 • Първите три (Велики понеделник, Велики вторник и Велика сряда) са отредени за разтребване вкъщи, като на рутинната дейност се придава и символично пречистващ характер — прави се за здраве.
 • На Велики четвъртък се спазва строга забрана за работа (за предпазване от градушка), боядисват се великденските яйца.
 • На Велики петък (наричан още Разпети петък) в Западна България се украсяват боядисаните яйца с различни мотиви (против болести и смърт). Ходи се на църква и се минава под масата три пъти за здраве.
 • На Велика събота жените посещават гробищата, преливат и прекадяват гробовете, раздават боядисани яйца и хляб за душите на мъртвите. Обикновено в събота се месят и пекат обредните великденски хлябове.
 • Традицията повелява в полунощ, събота срещу неделя да се ходи на църква за тържествената литургия. Когато зазвънят камбаните се поздравява с “Христос возкресе!“, а отговора е „Во истина воскресе!“, пожелават се здраве и щастие, пали се свещ и се носи мълчешком до вкъщи.

  В неделя се ходи на гости на кумовете и кръстниците. Носят се Великденски хлябове и боядисани яйца. На този ден всички се чукат с яйцата, като този, у когото остане здравото яйце, ще бъде най-щастлив през годината.Неделя,понеделник и вторник са дни за веселие.

  Великден – празникът на празниците за всички православни християни, който прославя прехода към вечността.

  Аз съм от малкото щастливци,които имат имен ден в три дни.Ще чакам да ми честитите и подаръците да са в чекови книжки с повечко нули.

  За тези, които се интересуват от статистика предлагам следната таблица.

  Великден по дати (2000-2020)

  Година

  Западни църкви

  Православие

  2000

  23 април

  30 април

  2001

  15 април

  2002

  31 март

  5 май

  2003

  20 април

  27 април

  2004

  11 април

  2005

  27 март

  1 май

  2006

  16 април

  23 април

  2007

  8 април

  2008

  23 март

  27 април

  2009

  12 април

  19 април

  2010

  4 април

  2011

  24 април

  2012

  8 април

  15 април

  2013

  31 март

  5 май

  2014

  20 април

  2015

  5 април

  12 април

  2016

  27 март

  1 май

  2017

  16 април

  2018

  1 април

  8 април

  2019

  21 април

  28 април

  2020

  12 април

  19 април

   

  Advertisements

  Вашият коментар

  Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

  WordPress.com лого

  You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

  Google+ photo

  You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

  Twitter picture

  You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

  Facebook photo

  You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

  w

  Connecting to %s

  %d bloggers like this: